Nap mint nap beleütközünk abba a kérdésbe, hogy hogyan érdemes tárolni a tojást, hogy betyár jó maradjon?
Elsőként mindenképpen tudnunk kell, hogy milyen körülmények közül származik a tojás.
A farmunkon lévő tyúkállomány szalmonella-mentes, mentességünket a nevelési időszakban adagolt vakcinák, valamint a termelési periódusban alkalmazott speciális takarmányozás technológiai és higiéniai feltételeinek megteremtésével tudjuk fenntartani. Állatorvosunk a tyúkjainkat rendszeresen ellenőrzi, laboratóriumi vizsgálatokkal igazoljuk a szalmonella mentességet. A modern tartási módunk lehetővé teszi, hogy azonnal kiguruljon a tojás a tojásszalagra, majd onnan emberi kéz érintése nélkül kerülhessen a fogyasztókhoz. Ez fontos folyamata annak, hogy minél kevesebb szalmonellán kívüli kórokozó kerülhessen a tojás felületére.
A tojás mosása vagy nedves törlővel való súrolása roncsolja és eltünteti a tojás felületén lévő védőréteget, melyet követően napokon belül megromolhat a tojás, a tojáshéj pórusain bediffundáló baktériumok, gombák nem éppen áldásos tevékenységének köszönhetően.
Tehát ha a mi tojásainkból vásárolsz, nem szükséges vásárlás után a hűtőben tárolni.
Ne lepődjünk meg, ha a boltok polcain és a hűtőszekrényekben egyaránt találkozunk tojással. Ez azért van, mert sokszor a boltosok sem tudják, mit kell tenni. Van olyan beszállító, aki hűti nyáron a tojást, mert zöldséget és gyümölcsöt is szállít. Abban az esetben, ha már hűtve volt a tojás csak hűtőszekrényben célszerű tárolni, hiszen a hőmérséklet-változás következtében vízpára csapódhat ki a tojás héján, amelyben tenyésző kórokozók ellen már kevésbé véd a tojás természetes védőrétege. Ilyenkor az ellenőr is a hűtőpultban szereti látni a tojást, mivel a hűtés lassítja a kórokozók szaporodását. Télen viszont a fagyástól óvni kell a tojásokat.